Hírfolyam


2022-05-27

Főbírók prágai találkozója

2022. május 16-17-én immár tizenkettedik alkalommal, ezúttal Prágában találkoztak Közép- és Kelet-Európa legfelsőbb bíróságainak vezetői. Az eseményen a Kúriát Dr. Patyi András elnökhelyettes és dr. Orosz Árpád, a Polgári Kollégium vezetője képviselte.

2022-05-27

A lengyel parlament megszavazta a Legfelső Bíróság látszatreformját

A Morawiecki-kormány most abban bízik, hogy az Európai Bizottság felszabadítja a Helyreállítási Alap Lengyelországnak járó 58 milliárd euróját. De kérdés, így lesz-e, mert az igazságszolgáltatás függetlenségét sértő helyzet nem szűnt meg.

2022-05-27

Pereljük az operatív törzset a ki nem adott jegyzőkönyvek miatt, amelyeket közben titkosítottak

Bírósághoz fordult a hvg.hu, kérve, hogy a Fővárosi Törvényszék kötelezze az operatív törzset a koronavírus-járvány ideje alatt tartott ülései jegyzőkönyveinek kiadására, miután a szervezet előzőleg közérdekű adatigénylésünkre ezt megtagadta. Kiderült, hogy közben az iratokat még a per kezdete előtt titkosíthatták.

2022-05-27

Munkába járás költségtérítése: áprilisban módosult a kormányrendelet

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló kormányrendelet áprilisi módosításával összefüggésben többen kérdezték, mit jelentenek a beiktatott új rendelkezések. Cikkünkben ismertetjük a változásokat.

2022-05-27

Extraprofit különadók: itt vannak a csütörtöki kormánybejelentés részletei

Kedden a kormány újabb veszélyhelyzet elrendeléséről döntött, szerdán pedig bejelentésre került, hogy a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozásával kötelezi a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi cégeket, a légitársaságokat, a telekommunikációs és energetikai cégeket arra, hogy extraprofitjukat ezekbe az alapokba fizessék be 2023 végéig, ezzel járulva hozzá a közös költségviseléshez. Nézzük a mai bejelentés részleteit!

2022-05-27

Mit is jelent a háborús veszélyhelyzet, amit Orbán Viktor bejelentett?

A kormány május 25-étől az Ukrajnában fennálló fegyveres konfliktusra és humanitárius katasztrófára tekintettel egész Magyarország területére háborús veszélyhelyzetet hirdetett ki. Annak néztünk utána, hogy pontosan mit jelent, milyen kormányzati intézkedésekre ad felhatalmazást a háborús veszélyhelyzet?

2022-05-27

Az érdekelti perbelépés rendhagyó esete a közigazgatási perekben

A közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (a továbbiakban: Kp.) több újítást hozott a közigazgatási perekben. Már önmagában az is nóvum volt, hogy külön törvény született erre az eljárástípusra. A polgári perekben bevett intézmény a beavatkozás, amikor valaki az egyik peres fél pernyertessége előmozdítása érdekében belép a perbe valamely okból. Ennek a közigazgatási perekben az érdekelt a megfelelője.

2022-05-27

Furcsaság az újabb veszélyhelyzet körül?

A koronavírus miatti veszélyhelyzetet sajnos túlságosan is megszoktuk. Már úgy tűnt, hogy vége, és visszatérhetünk a normál kerékvágásba, ám ekkor jött egy újabb veszélyhelyzet. Mi az, ami furcsa az új veszélyhelyzet háza táján? Miért lehet veszélyhelyzetet kihirdetni? Miért fontos, hogy legyen-e vagy sem?

2022-05-26

Az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztilalmát írták alá

Kevin Stitt oklahomai kormányzó szerdán aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztilalmát, amely már a megtermékenyítéstől kezdve megtiltja az abortuszt, egyben lehetővé teszi, hogy magánszemélyek bepereljék azokat, akik segítenek a nőknek megszakítani terhességüket.

2022-05-26

Itt az EU új szankciós javaslata: nem hagyják megkerülni az intézkedéseket

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot mutatott be azokra az új szabályokra, amelyekkel biztosítaná, hogy az uniós szankciók alatt álló személyek ne kerülhessék meg a korlátozó intézkedéseket, és vagyonukat a jövőben hatékonyabban le lehessen foglalni. A testület első lépésben azt szorgalmazza, hogy a korlátozó intézkedések megsértésének fel kell kerülnie az uniós bűncselekmények listájára, ami lehetővé tenné, hogy közös szabályok alapján vizsgáljak ki a szankciók megkerülésére tett kísérleteket az Európai Unióban. Miután erről megállapodás született, az EU irányelvet vezetne be, amelynek célja a korlátozó intézkedések megsértéséből származó jövedelmek hatékony felkutatása, befagyasztása és lefoglalása.

2022-05-26

Az Európai Unió kezelné a médiapiaci problémákat, de kérdés, mire jut velük

Január óta készíti elő a European Media Freedom Act nevű uniós szintű médiapiaci szabályozást az Európai Bizottság. A cél az lenne, hogy visszaszorítsák a techcégek dominanciáját, csökkentsék az állami és gazdasági beavatkozásokat a szerkesztőségek munkájába. Viszont Gosztonyi Gergely, az ELTE ÁJK Magyar Állam- és Jogtörténeti tanszék adjunktusa arról beszélt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által szervezett Az új technológiák hatása a demokráciára című konferencián, hogy számos akadályon bukhat el Brüsszel.

2022-05-26

Változnak a szálláshely-közvetítőket érintő jogszabályok

Június 1-től lép hatályba az az új uniós szabályozás, amelyik többek között az online szálláshely-közvetítőket is korlátozza olyan megállapodások megkötésében, amelyek előírják, hogy például a hotelek kötelezően náluk hirdessék szobáikat a legkedvezőbb áron. A rendelet nemcsak a turisztikai szektort érinti, hiszen általánosan a beszállító és vevő közötti versenykorlátozó megállapodásokat tárgyalja.

2022-05-26

Azt a technológiát kell már most szabályozni, ami még nem is létezik

A magyar Alkotmánybíróság egy összeurópai fórum létrehozását kezdeményezi, ahol a technológiai fejlesztések szabályozásának jó gyakorlataikat és problémáikat oszthatják meg a különböző országok alapjogokkal foglalkozó testületei. Az új innovációk szabályozása komoly kihívás elé állítják a jogalkotók, már most is olyan technológiák esetében kellene jogi keretrendszereket kitalálni, amelyek hasznosítását még nem ismerjük – többek között ezekről a témákról beszélt Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciáján.

2022-05-25

Kárpát-medencei Alkotmánybírósági Konferencia Háromszéken

Hagyományteremtő szándékkal, négy ország kilenc alkotmánybírójának részvételével tartották meg május 21-én az erdélyi Sepsiszentgyörgyön az első Kárpát-medencei Alkotmánybírósági Konferenciát, amelyen részt vett dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke és dr. Patyi András elnökhelyettes is. A találkozó fő célja a Kárpát-medencei magyar kisebbségre vonatkozó alkotmányjogi gyakorlatok, a tartományi és nemzetiségi autonómia, a kisebbségvédelem, valamint a demokratikus önkormányzati törekvések kérdéskörének áttekintése volt.

2022-05-25

Elítélték a gyermekét az apja ellen nevelő nőt

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Szolnoki Törvényszék egy rákóczifalvai nőt, aki a gyermekét az apja ellen nevelte, ezzel érzelmi traumát okozott, amely érzelmi és értelmi képességeit is negatívan befolyásolhatja – közölte a bíróság sajtófőosztálya kedden az MTI-vel.

2022-05-25

A számviteli beszámolók cseréje illetve javítása - II. rész

A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éven belül és kizárólag egy alkalommal biztosítja. Ha a céginformációs szolgálat a beszámolót a passzív státuszba helyezi, feltünteti az utólagos közzététel napját és a változás tényét is.

2022-05-25

Mt. - újabb változás előtt áll a távmunka szabályozása

A távmunka, home office szabályozás formailag változik 2022. június 1-től. A jelenleg is hatályos rendeleti szabályok ugyanis törvényi szintre emelkednek és a Munka Törvénykönyve részévé válnak egy hét múlva.

2022-05-25

Földindulás az ingatlan-nyilvántartásban? – jövőre érkezik az új Inytv.

Mit szólnál, ha azt mondanám, ma Magyarországon a föld- és ingatlanvagyon értéke eléri a nemzeti összvagyon 65%-át? És ha azt mondanám, hogy ennek az vagyonnak a jelentős részét szabályozó ingatlan-nyilvántartásban kizárólag papír alapú ügyintézés zajlik napjainkban is? A következő cikk a teljesség igénye nélkül keresi a válaszokat arra, hogy milyen okok miatt vált elavulttá a régi ingatlan-nyilvántartás, milyen kitűzött célokkal érkezik az új ingatlan-nyilvántartás, illetve, hogy milyen főbb újításokkal számolhatunk jövő év februárjától az ingatlan-nyilvántartásban.

2022-05-25

Itt az újabb alkotmánymódosítás, hivatalosan is életbe lépett a háborús veszélyhelyzet, vége a covid-veszélynek

Megjelent a Magyar Közlönyben az Alaptörvény tizedik módosítása, a járványügyit háborús veszélyhelyzet váltja fel. A minisztériumokról szóló rendeletek is megjelentek. Jogszabálycunamival zárult a keddi nap Magyarországon. Három Magyar Közlöny is megjelent éjjel. Az egyik legfontosabb jogszabály Magyarország Alaptörvényének tizedik módosítása ezek közül. Ez felhatalmazza a kormányt arra, hogy egy szomszédos országban lévő fegyveres konfliktus esetén is veszélyhelyzetet rendeljen el.

2022-05-24

7-es cikkely: Magyarország jobban hajlott a párbeszédre, de így sincs eredmény

Az Európai Unió Tanácsában hétfőn megtörtént Magyarország meghallgatása a 7-es cikkely szerinti eljárás keretében, amelyen Varga Judit igazságügyi miniszter képviselte a magyar kormányt. Viszont a meghallgatás nem hozott előrelépést, és úgy tűnik, hogy a magyar fél álláspontja a nap során tárgyalt többi ügyben sem egyezik az unió más tagállamaival.

Tételek: 1 - 20 / 11104 (556 oldal)
  • Szakcikk Plusz
Copyright © 2022 ORAC Kiadó Kft. | Minden jog fenntartva.