ORAC Kiadó

2019 szeptemberében jelentettük meg az első magyar sportjogi egyetemi tankönyvet. Ezt követően döntöttünk úgy, hogy e gyorsan fejlődő jogterületen évente négyszer jelentkező folyóiratot is indítunk. A folyóirat főszerkesztője Szekeres Diána, a Testnevelési Egyetem Sportjogi Tanszékének vezetője, a szerkesztőbizottság elnöke pedig Sárközy Tamás professzor.

A sport nemzetközi és hazai jelentőségének emelkedése, a „sportipar” jelentős gazdasági szerepe, médiabefolyása a sport jogi szabályozásának jelentős bővülését idézte elő. Az új folyóirat a sportjog iránti erősödő elméleti, illetve gyakorlati érdeklődést kívánja kielégíteni. 

A folyóirat foglalkozik a sportolók, az edzők, a sportvezetők jogállásával és felelősségével, a sportegyesületek és a sportvállalkozások jogi szabályozásával, a magyar és nemzetközi sportszövetségek jogállásával. Tárgyalja a sport szerződési jogát, tehát az amatőr, illetve hivatásos sportolók szerződéseit, továbbá a sport kereskedelmi szerződéseit, így a szponzorációt, valamint a sport médiákban való megjelenésének jogi kérdéseit (televíziós szerződések, interneten megjelenés stb). A folyóirat tárgyalja a sportirányítás és a sportfinanszírozás aktuális kérdéseit, a Magyar Olimpiai Bizottság és más sportköztestületek jogállását. Elemzi a sportrendészet, a sporthuliganizmus elleni küzdelem problémáit, a sportlétesítmény-üzemeltetés és a sportesemény- szervezés jogi problémáit. A folyóirat kitér a sportegészségügy és ennek keretében a doppingolás elleni fellépés kérdéseire is.

A szakfolyóirat úgy épül fel, hogy első részében a terjedelemtől függően négy-hat tanulmányt tartalmaz majd. Ezt követi a sporttal kapcsolatos bírói gyakorlatról szóló rovat. A harmadik rész a magyar, illetve külföldi sportjogi könyvekről, tanulmányokról ad tájékoztatást.

A szakfolyóirat szerkesztőbizottsága főleg a magyar egyetemek jogi karain folyó sportjogi oktatást végző elméleti, illetve jelentős gyakorlati szakemberekből áll. Remélhetőleg jól fogja szolgálni a versenyzők, a sportszakemberek és a sportvezetők jogi kultúrájának fejlesztését. 

A Sportjog előfizethető nyomtatott formában, de elérhető lesz a Jogkódex Szakcikk Adatbázis Plusz moduljában is. 


Az első lapszám megjelenése 2020. április 1-jére várható, a tartalomjegyzéke pedig a következő lesz.

 • Sárközy Tamás: Beköszöntő 

TANULMÁNYOK

 • Ábrahám Attila: A nemzetközi versenyekre nevezési jog és a sportoló nemzethez tartozása 
 • Szabó Tünde: A hosszabb távon jelentkező sportsérülések jogi elbírálása az Amerikai Egyesült Államokban  
 • Fejes Péter: A sportoló beleegyezésének elbírálása a büntetőjogban sportsérülések esetén 
 • Pázmándi Kinga: A sport reklámjoga
 • Tóth Nikolett: Az e-sport jogi problémái

SZEMELVÉNYEK A BÍRÓI GYAKORLATBÓL

 • Aktuális sportjogi bírósági döntések

RECENZIÓK

 • Szekeres Diána: Beszámoló a Testnevelési Egyetem 2019. októberi sportkonferenciájáról  
 • Szekeres Diána: Beszámoló a 2019. novemberi hamburgi sportjogi konferenciáról 
 • Fejes Mariann: Recenzió az új sportjogi tankönyvről
 • Fejes Mariann: Recenzió egy svájci sportjogi monográfiáról