Amennyiben előjegyzi termékünket, annak megjelenéséről e-mailben értesítjük!

A könyv második kiadása (Új magánjog sorozat 5. kötete) elfogyott. A harmadik kiadást 2022 tavaszán tervezzük megjelentetni (ennél konkrétabb tájékoztatást egyelőre sajnos nem tudunk adni). Oldalunkon előrendelést adhat le az új kiadásra.

A könyv második kiadásának (Új magánjog sorozat 5. kötetének) ismertetője:

A hagyatéki eljárásról szóló kötet elsősorban a 2010. évi XXXVIII. törvényt, illetve annak az új Ptk.-t követő módosításait mutatja be. A könyv kiemelkedő elméleti munkásságú és több évtizedes közjegyzői gyakorlattal rendelkező szerzője garancia arra, hogy az olvasó teljes körű, naprakész és a gyakorlatban tényleges segítséget jelentő ismertetést kap a hagyatéki eljárásról.

A különböző jogintézmények új Ptk.-beli változásait a hagyatéki eljárásnak is követnie kell, valamint ebben az eljárásban alapvető fontosságúak az öröklési jogi újdonságok. Így például az új Ptk.-nak a cselekvőképesség korlátozására, az eseti gyámra és az eseti gondnokra vonatkozó, a korábbitól eltérő szabályainak alkalmazása szükségessé tette a hagyatéki eljárás módosítását. A felelős őrzés jogintézményének megszűnése miatt a hagyatéki eljárásban is a jogalap nélküli birtoklás szabályait kell alkalmazni. Az új Ptk.-nak a végrendeletben létesített alapítvány létrehozatalával kapcsolatos, a korábbi szabályozástól eltérő rendelkezései is érintik a hagyatéki eljárást. Mivel az új Ptk. korlátozott körben érvényesnek ismeri el az utóörökös nevezést, a hagyatéki eljárásban az utóörökös helyzetét is rendezni kell. Lényegesen megváltoztak a túlélő házastárs állagöröklésére, haszonélvezeti jog öröklésére és az utóbbi megváltására vonatkozó szabályok, ezért a hagyatéki eljárási törvényben is jelentősen módosultak az özvegyi jog megváltására vonatkozó rendelkezések.

Az öröklési anyagi jog és a hagyatéki eljárás közötti tartalmi összefüggés miatt felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Új magánjog sorozat keretében megjelent az új Ptk. öröklési jogi szabályainak változásait ismertető kötet is.


Kiadvány
Megjelenés éve 2014 (harmadik kiadás, Új magánjog sorozat 5. kötete)
Formátum B/5

Címkék: Új magánjog sorozat, új Ptk., öröklési jog


Kapcsolódó termékek

Copyright © 2022 ORAC Kiadó Kft. | Minden jog fenntartva.