Hírfolyam


2022-05-18

Speciális előhaszonbérleti jog – mi vonatkozik az állattartókra?

Azt az állattartót, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel, a volt haszonbérlővel azonos ranghelyen illeti meg az előhaszonbérleti jog.

2022-05-18

Tizenegy minisztériummal működik majd az új Orbán-kormány

Az Országgyűlés elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ötödik Orbán-kormányban tizenegy tárca működik majd.

2022-05-18

Látványos változás jön a boltokban május 28-tól

Május 28-án lép hatályba a fogyasztóvédelmi szabályok korszerűsítését és az uniós fogyasztóvédelmi jog kiigazítását célzó magyar szabályozási rendszer. A szabályok az EU Omnibusz irányelve rendelkezéseit ültetik át, így módosul fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmáról szóló törvény és az árak feltüntetéséről szóló rendelet is.

2022-05-18

Mit tehet, ha a munkavégzés során visszaélést tapasztal?

Miért van szükség a "whistleblowing" vagyis a visszaélés-bejelentés szabályozására? A „whistleblowing” kifejezés leegyszerűsítve munkavégzés során tapasztalt, jogellenes, közérdeksértő, illetve potenciálisan károkozó, vagy egyszerűen erkölcsileg kifogásolható magatartások bejelentésére szolgáló eljárást jelent, amely segítséget nyújt a szervezeteknél tapasztalható, nem megfelelő viselkedések, jelenségek felderítésére olyan esetekben, amikor a szokásos kommunikációs csatornákon az nem vagy – főképp az esetleges retorzióktól való félelem miatt – csak nehezen működne.

2022-05-17

Szja-bevallás: érdemes figyelni, mert járhat még vissza pénz a gyermeket nevelőknek

Az szja-visszatérítés és a családi kedvezmény kapcsolata miatt vannak még családok, ahol több tízezres, de akár százezres nagyságrendű visszatérítést lehet még érvényesíteni az szja-bevallás során – hívja fel a figyelmet az ICT Európa Finance Zrt. bérszámfejtési szakértője, Hegyesné Halász Mónika.

2022-05-17

Dolgozónak vásárolt kerékpár elszámolási lehetősége

Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogyan és milyen célból vásárolták. Lényeges szempont, hogy a kerékpár tulajdon joga kié lesz a vásárlás után.

2022-05-17

Szlovén ügyészi delegáció látogatása a Kúrián

A Legfőbb Ügyészség szervezésében Magyarországon tett látogatást a szlovén Különleges Ügyek Ügyészségének 19 fős delegációja. A küldöttséget Böszörményiné dr. Kovács Katalin, a Kúria általános elnökhelyettese, dr. Csák Zsolt, a Kúria Büntető Kollégiumának vezetője, dr. Höltzl Lipót, a Nemzetközi Főosztály vezetője és Répási Gabriella, a Kommunikációs Osztály vezetője fogadta május 13-án.

2022-05-17

Újabb szigorítás jön a magyar dohányboltokban: a Pénzcentrum cikke nyomán léphetett a hatóság

Korábban lapunk írt arról a joghézagról, amelyet kihasználva több kiskereskedelmi üzlet is árusíthatott úgynevezett "nikotinmentes hevítőrudat", mivel ezek nem felelnek meg a csak dohányboltban való árusíthatóság törvényi feltételeinek. Azonban a kiskaput úgy tűnik most bezárják: a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága jogszabály-módosítást készít elő az ügyben.

2022-05-17

,,Parfümjog” – avagy állhatnak-e védjegyoltalom alatt az illatok?

Nagyon sok ember életében a parfüm használata a mindennapi rutin része, a személyiség kifejezésének népszerű módja. Rengeteg márka számtalan illata közül választhatunk manapság, a luxus kategóriától kezdve a drogériákban, fast fashion üzletekben kapható parfümökig terjedő széles skálán mindenki megtalálhatja az ízléséhez, igényeihez, egyéniségéhez leginkább passzoló illatot.

2022-05-17

Utólag és a jövőben is módosíthatók az árak, lepapírozzák az építőipari drágulást

Az építőanyagok áremelkedése miatt az építési-beruházási szerződések módosításáról, az árfelülvizsgálat lehetőségének alkalmazásáról, a jövőben bekövetkező árváltozások kezelésével kapcsolatban adott ki útmutató-módosítást a Közbeszerzések Tanácsa, miután egyeztetett erről a Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ). Az útmutató alkalmazását az ÉVOSZ a lakossági és a magáncégek építkezéseinél is javasolja. A jövőben megkötendő szerződéseknél célszerű rögzíteni, hogy az árváltozásokat hogyan fogják kezelni.

2022-05-16

Fontos innováció a nőjogok terén: Európában először itt járhat a menstruációs szabadság

Európában elsőként Spanyolországban fogadhatják el azt a mérföldkőnek számító intézkedést, mely szerint havi három szabadnap járna a dolgozó nőknek a menstruációjuk alatt.

2022-05-16

Jogosulatlan áfa-visszaigénylés: ilyen számviteli és adózási következményekkel kell számolni

Olvasónk társaságánál a NAV ellenőrzése jogosulatlan áfa-visszaigénylést állapított meg korábbi, lezárt évre vonatkozóan, így ő ezzel kapcsolatban tett fel szakértőnknek adózási és számviteli kérdéseket egyaránt.

2022-05-16

Egyszerűsített végelszámolás menete: ezekre figyeljen!

Egy kft.-nek nincs semmilyen vagyona, évek óta nem működik, kötelezettségekkel, tartozással sem rendelkezik. Szeretne megszűnni. Mi a menete, milyen dokumentumokat és hova kell benyújtani?

2022-05-16

BMW lízingje: kérdések a kkv-k beruházási kedvezményével és a fejlesztési tartalékkal kapcsolatban

Kft. személyautót lízingelt 2021-ben. Ezzel összefüggésben a fejlesztési tartalék képzésével, felhasználásával és a tao-alap csökkentésével, illetve mindezek feltételeivel kapcsolatban kérdezte az Adózónát olvasónk.

2022-05-16

Népszavazáson döntöttek Svájcban a szervátültetés szabályairól

Svájcban népszavazáson döntöttek arról, hogy ha valaki nem tiltja meg kifejezetten, akkor halála után automatikusan szervdonorrá válik.

2022-05-16

Lopott a munkavállaló, beismerte: levonható a munkabérből az okozott kár?

Munkáltatói felmondás esetén ki kell-e fizetni a munkavállaló munkabérét abban az esetben, ha a munkavállaló beismert lopás miatt jelentős anyagi kárt okozott a munkáltatónak (ez volt a felmondás oka is)? Automatikusan nincs lehetőség a munkabérből történő levonásra. Ennek az oka, hogy a munkabérből levonni csak a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben (Mt.) meghatározott szigorú követelmények teljesülése esetén van lehetőség.

2022-05-16

Ha csöndben maradtál volna… – avagy véleménynyilvánítás joga a munkaviszonyban

Igenis, vállalom a véleményem! Elmondhatom azt feltételek nélkül? Jól „beolvastam” a „főnöknek” és most felmondással fenyeget! Kirúghatnak egy Facebook bejegyzés miatt? Hol húzódnak azok a bizonyos határok a munkavállaló véleménynyilvánításhoz való joga kapcsán?

2022-05-13

Brüsszel véget vetne a gyermekekkel szembeni online zaklatásoknak

Uniós szinten harmonizált jogszabályokat javasol az Európai Bizottság a gyermekekkel szembeni online szexuális visszaélésekkel szemben. A javaslat része, hogy az EU létrehozza az új, független EU Gyermekek Szexuális Abúzusának Központját, amely megkönnyíti a szolgáltatók erőfeszítéseit azzal, hogy szakértői csomópontként működik, megbízható információkat szolgáltat az azonosított anyagokról, fogadja és elemzi a szolgáltatók jelentéseit, azonosítja a hibás jelentéseket, illetve szükség esetén gyorsan továbbítja az információkat a hatóságoknak és részt vesz az áldozatok segítésében.

2022-05-13

Elhunyt Schmidt Péter, az Alkotmánybíróság volt tagja

2022. május 12-én, életének 96. évében elhunyt Schmidt Péter egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság volt tagja. Schmidt Péter az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett 1951-ben. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara Alkotmányjogi tanszékének oktatója, egy ideig vezetője volt. 1980 és 1983 között a kar dékánja volt. volt Az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének, valamint a Társadalomtudományi Intézetnek kutatója volt. 1956-ban kandidátusi fokozatot szerzett. Elsősorban az állampolgári jogok elméletével, valamint a választójog alkotmánytani problémáival foglalkozott.

2022-05-13

Tájékoztatásból elégtelen – a jogorvoslati tájékoztatás hiányának egyes kérdései

Évekkel ezelőtt megkezdődött az a folyamat, mellyel a jogalkalmazók kezdenek már megbarátkozni: bírósági és hatósági eljárásokban meghatározott ügyfelek kizárólag elektronikus úton tarthatják a kapcsolatot a bíróságokkal, hatóságokkal. Ez az előírás nemcsak kérelmekre, beadványokra, de a jogorvoslati eljárásokra is irányadó. A fő kapcsolattartási felület és mód a hatósági eljárásokban a véleményem szerint logikus és jól használható e-papír felület. A helyzet azonban csak látszólag egyszerű.

Tételek: 1 - 20 / 11054 (553 oldal)
  • Szakcikk Plusz
Copyright © 2022 ORAC Kiadó Kft. | Minden jog fenntartva.