Amennyiben előjegyzi termékünket, annak megjelenéséről e-mailben értesítjük!

Marlene Dietrich valószínűleg sosem gondolt volna rá, hogy halála után a fényképe felhasználásának jogértelmezésével a német alkotmánybírák eljutnak a személyiségi jogok örökölhetőségének jogi elismeréséhez. A kötet a személyiségi jogok ezen vagyoni értékének előfeltételeit és kérdéseit vizsgálja a német és a magyar jogban.

A szerző a tárgyiasulás fogalmához köti ennek a vagyoni értéknek a megszerzését, amely egyes személyiségi jegyek személyiségtől való elválásának, másodlagos felhasználásának leírására szolgál. A könyv központi szerepet tulajdonít a személy nevének, amely szóbeli megjelölési jellege folytán a személyiségi jogok körében a legtöbb irányban tárgyiasulhat: cégnév, domainnév részét képezheti, be nem jegyzett kereskedelmi névként funkcionálhat, bejegyeztethető védjegyként, de reklámcélú használata sem kizárt.

Ez alapján a kötet nem csupán térképet nyújt a személyiségi jegyek kereskedelmi felhasználásának módjaihoz, hanem lefekteti a tárgyiasulásalapú személyiségvédelem elvi alapjait. A királyi Kúria gyakorlatának vizsgálata alapján egyértelmű, hogy a személyiségi jogok vagyoni értékminősége nem a modern kor szüleménye, hanem a vagyoni érdekek védelme váltotta ki a személyiségi jogok elismerését. Az emberi méltósághoz való jog fogalmának eltérő német és magyar értelmezésével is foglalkozik, ahogyan azzal is, miért nem kellett volna az alkotmányjogi méltóság fogalmát meghonosítani a polgári jogban.

A szerző üdvözli a német joggyakorlat egyes eredményeinek magyar átültetését, és egyben rámutat, hogy a részleges átvétel több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszolni volt hivatott. A szerző a jogosult halálát követő tízéves időtartam alatt javasolja védeni a vagyoni jogokat, és felvázolja az elmaradt hasznosítási díjjal, a kártérítéssel és a jogalap nélküli gazdagodással kapcsolatos dilemmákat is. A kutatás a német szerzői jogi analógia mellett bemutatja a vagyoni értékű személyiségi jegyek védjegyjoggal fennálló kapcsolódási pontjait is.

A kötet megjelenését az Alapítvány az Új Polgári Törvénykönyvért támogatta.

Kiadvány
ISBN 978 963 258 553 6
Megjelenés éve 2022
Formátum B/5, kartonált
Terjedelem (oldalszám) 328

Megrendelőlap

Megrendelés esetén kérjük, töltse le a megrendelőlapot és juttassa vissza beszkennelve e-mail címünkre vagy a +36 1 349 7600 fax számra.

Megrendelőlap
letöltése (PDF)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Schultz Márton: A személyiségi jogok vagyoni értéke és tárgyiasulása (könyvrészlet)

Kapcsolódó termékek

Copyright © 2022 ORAC Kiadó Kft. | Minden jog fenntartva.