ORAC Kiadó

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy a Novissima jogi-gazdasági könyvesbolt július 12-én (pénteken) és július 18-19-ig zárva tart.

A december 7-én útjára indított honlapon egyrészt az ORAC Kiadó folyóiratai, másrészt számos vendégfolyóirat, harmadrészt a kiadó régebbi szaklapjai olvashatók és kutathatók a 2000-es évfolyamuktól kezdődően. A tanulmányok teljes szöveggel érhetők el, másolhatók és nyomtathatók, a szövegeket számos hasznos hiperhivatkozással láttuk el. A cikkek kutatását erre a célra kifejlesztett kereső segíti, különböző szűkítési lehetőségeket biztosítva. Emellett az egyes folyóiratok a tartalomjegyzékeiken keresztül is elérhetők. 

szakcikkadatbazis.hu

Az adatbázis ismerős lehet azoknak, akik a Jogkódexet használják, hiszen a szoftveres változatban eddig is elérhető volt ez a gyűjtemény. Új fejlesztésünk eredményeként az adatbázis már webböngészőkkel is hozzáférhető, így mostantól a 28 lapnak és 16 869 tanulmánynak (ezek az indulás pillanatának számai) saját URL-je és aloldala van. 

Három jogosultsági szinttel érhető el az adatbázis. 

  • Ingyenes szint: már az ingyenes verzióval is hozzáférhető az induláskor 7753 szakcikk, a teljes adatbázis 46%-a. Ebbe a körbe jellemzően a vendégfolyóiratok tartoznak, valamint válogatás a Kiadó kínálatából. 
  • Középső szint: Jogkódex Prémiummal és az ügyvédi kamarák JogTudor programja keretében kiosztott Jogkódex-hozzáférésekkel a lapok archívuma teljeskörűen elérhető. Mindez jelenleg a 2000-2021 évfolyamokat jelenti, a 2022-es év lapszámai pedig 2023 szeptemberében válnak elérhetővé. 
  • Szakcikk Adatbázis Plusz: az előfizetéses jogi folyóiratok „valós idejű”, a nyomtatott lapszámok megjelenésével egyidejű elérésére külön konstrukció szolgál, kérjük, egyedi ajánlatért vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal. Már meglévő jogosultságaikat is upgrade-elhetik felhasználóink erre a szintre. 

Az új weboldal többletszolgáltatást nyújt a Jogkódex felhasználói számára. A honlapra a Jogkódexhez tartozó profillal (felhasználói névvel és jelszóval) lehet belépni. A Jogkódex-profilok akár a Jogkódex programtól függetlenül is használhatók, a két platform nincs összekötve. Ez egyrészt azt jelenti, hogy nem kell a Jogkódex programba belépni ahhoz, hogy használjuk a szakcikkeket tartalmazó új weboldalt. Másrészt az is lehetséges, hogy a felhasználó az egyik gépén a Jogkódex szoftvert használja, a másikon pedig a szakcikkadatbazis.hu oldalt.

Kiadónk terve, hogy a Szakcikk Adatbázisba új szaklapokat vonjon be, egyre szélesebb körben kutathatóvá téve a jogirodalmat.